måndag, november 12, 2007

sång










Wikipedia

(Omdirigerad från Sjunga)
Hoppa till: navigering, sök

En sång är en relativt kort musikalisk komposition avsedd för den mänskliga rösten, med eller utan ackompanjemang av musikinstrument. Sången kan vara avsedd för en enda person, en sångare, men förekommer också i många andra former, som duett, trio, eller för ännu fler röster. Sångtexter är ofta poetiska, med eller utan rim. En sång utan text kallas vokalis. Sånger kan indelas i en rad olika kategorier, se exempel på sångformer nedan.

Sång kan förutom att beteckna en komposition även avse själva aktiviteten då man sjunger, och innefattar då även det tekniska och konstnärliga utförandet. Ifall en stämma omfattar mer än en röst talar man om körsång.

1 kommentar:

Anonym sa...

vore det nu sommar skulle jag sjunga för full stämma. sången skulle ljuda över solvarm asfalt och bara kvinnoben. doftande gräsmattor och gyllenbrun hud. den där dagen känns som väldigt länge sen, men det var inte så länge sen. det var en ohyggligt varm dag, alla svettades nåt förskräckligt. vi drack en massa alkohol, fantastiskt vad den kvinnan tål (ann-katarin rosenblad).